dilluns, 24 de novembre del 2008

Miniactivitat 2.2 Modelant històries

Conclusions de l'activitat 2.2: Modelant històries.

En aquest treball s’hi pot veure reflectida la importància de les TIC per a impulsar un aprenentatge més significatiu, ja que les noves tecnologies permeten als usuaris cercar i transmetre la informació mitjançant diferents aplicatius, organitzar-la, estructurar-la i alhora tenir l’oportunitat de compartir-ho amb qualsevol altre usuari.
En aquest treball s’il·lustra l’aprenentatge significatiu no només recolzat per les TIC, sinó amb les TIC integrades en el propi procés.
S’ha parlat de les bases o biblioteques de casos com ara la del KITE, on a part de poder cercar diferents casos i històries ja treballades per usuaris, s’hi pot compartir les pròpies experiències. Ens permet doncs, aprendre dels altres, de la seva experiència, i veure casos molt similars als que has viscut tu, amb les seves solucions, que ens aporten diversitat d’enfocaments del problema. Això em fa pensar en la idea que se cita al mòdul de Jonassen, quan diu que “De la mateixa manera que tots compartim el món físic, també compartim part del significat que li donem”, “els constructivistes socials han cregut durant cinquanta anys que l’elaboració del significat es produeix en un procés de negociació entre els participants de qualsevol diàleg”.
En la base de dades KITE cal destacar-hi la importància de la seva estructura, en la qual primerament s’hi descriuen les variables del cas i seguidament se’n pot llegir una entrevista sobre el cas. Gràcies a aquesta entrevista es pot fer molt més propi el cas, ja que ens explica informacions rellevants a les quals no es podria accedir sense ella. Això és el que he intentat tenir en compte a l’hora d’elaborar el meu cas i plantejar les preguntes de l’entrevista. A més a més, a l’hora de plantejar-me un cas per exposar, vaig pensar en algun on realment les TIC hi tinguessin un paper important a l’hora d’ajudar a crear un coneixement significatiu en l’alumnat, explicant-ho de tal manera que pugui ser rellevant per les persones que el llegeixin i clarificador sobre la manera de plantejar les tasques en el cos de la història.
Tot el conjunt d’aspectes que apareixen en els diferents apartats d’aquest treball em fan poder afirmar que aquests models d’experiències ens ajuden a complexitzar els nostres models mentals provocant uns aprenentatges significatius, i puc afirmar que gràcies a la inmersió en les diferents històries narrades he fet un aprenentatge significatiu.

dimecres, 5 de novembre del 2008

Efectes del canvi conceptual

TE2) L’objecte fonamental de la Tecnologia Educativa és oferir un bon ventall de tècniques per als docents: 8->3

No va encarada a oferir tècniques als docents, sinó que va molt més enllà: és disseny, és metodologia, és anàlisi, dirigida a tothom, no expressament als docents.
TC1) Els professionals de l’educació han de ser competents en les tècniques que asseguren la correcta transmissió del coneixement :10->4

No es tracta de transmetre, sinó que donar pautes perquè l’alumnat pugui construir el seu coneixement mitjançant la guia del mestre. Els professionals de l’educació han de ser competents a l’hora de proporcionar els mitjans que ajudin als alumnes a construir el coneixement significativament.
CC2) Aprenc tant dels companys com dels materials i consultors:10->7

S’aprèn més mitjançant el diàleg amb els companys, l’intercanvi d’idees, el plantejament i argument de noves hipòtesis, i de les provocacions del consultor i companys.
DT1) El canvi tecnològic determina el canvi social: 10->0

El canvi social no està determinat pel canvi tecnològic, sinó que ho està per la interacció entre tecnologia, ciència, societat, educació, les quals influenciades per molts factors, actúen de diferents maneres.
CC1) Les aules de la UOC són una comunitat d’aprenentatge: 10->10

Segueixo pensant el mateix, ja que gràcies a l’estrucutra de la UOC podem dialogar i compartir idees i informació amb molts companys, i mitjançant aquests intercanvis anar creant nous coneixements i relacions.
DT2) La tecnologia és força neutral en relació a prejudicis, valors i actituds:

5->0

Tot està influenciat per alguna societat, cultura o ideologia, ja que tot sorgeix de la ment d’algú.
DU2) Els debats virtuals suposen perdre força hores amb poc benefici personal: 2->0

Els debats virtuals suposen tenir la oportunitat d’aprendre i de construir coneixement.
TE1) La Tecnologia Educativa ha d’assegurar un bon domini de les TIC: 10->5

Més que un bon domini, el que ha d’assegurar és un bon desenvolupament.

DU1) Els debats a la UOC poden millorar moltíssim: 10->8

Després de 4 semestres a la UOC, i d’haver participat a molts debats, crec que l’estructuració dels debats i les normes de participació en ells haurien de ser molt més estrictes, ja que hi ha molts debats en que no s’hi debat, sinó que només es repeteixen idees sobre elles mateixes sense aportar nous continguts. He canviat la meva puntuació de la pregunta perquè els debats d’aquesta assignatura els he trobat increiblement ben pensats, estructurats i normativitzats, i han fet assolir l’objectiu que hauria de tenir tot debat: aportar noves idees i qüestionar antics pensaments.
TC2) Les TIC són necessàries per transmetre els continguts als alumnes: 10->4

Les TIC són necessàries per ajudar als alumnes a construir els seus coneixements mitjançant un ampli ventall de possibilitats que ofereixen.